je bent hier:
NIEUWS
NVKVVdirect 14 december 2017
Congres Future of Nursing
 
Aangemaakt op: 2017-12-12
Het thema ‘verpleegkunde’ trok honderden aanwezigen.

Zorgbeleid.be (KULeuven en UGent) en Trefpunt Verpleegkunde (FOD Volksgezondheid) organiseerden ‘Future of Nursing’, een tweedaags congres, op 30 november en 1 december 2017 in Brussel. De organisatoren hadden als doel om een Belgische beleidsnota over de ‘Future of Nursing’, de toekomst van de verpleegkunde, op te maken naar analogie met het Institute of Medicine die dit in 2011 deed voor de Verenigde Staten van Amerika. 


De eerste dag van het congres werd een overzicht gegeven van de verschillende verpleegkundige functies in de ons omringende landen, ter inspiratie van de beleidsmakers in ons land. Er volgde ook een duidelijk overzicht over de hervorming van het KB nr. 78. Maggie De Block, federaal minister van Volksgezondheid, bevestigde in haar openingsspeech: ‘Vandaag leggen we de fundamenten van onze toekomst’. De tweede dag bracht Koen Balcaen, voorzitter van het NVKVV en verpleegkundig directeur van de UZ Leuven een voordracht over de plaats van de gespecialiseerde verpleegkundige in de toekomstige gezondheidszorg. Andere voordrachten handelden onder meer over de vermaatschappelijking van de zorg en de rol van de verpleegkundige en over de plaats van de 'advanced practice nurses' in de gezondheidszorg. De eerste dag bracht 380 mensen opdagen, de tweede dag 220. De aanwezigen kwamen uit verschillende hoeken: verpleegkundigen uit alle specialisaties, docenten, directies verpleegkunde, beleidsmakers, …. 

Het congres was een uniek initiatief omdat het verpleegkundigen uit heel België verzamelde om te debatteren over de rol en de toekomst van de verpleegkundige in ons land. Om het te zeggen met de woorden van  Adelaida Zabalegui van Hospital Clinic, een universitair ziekenhuis in Barcelona: 'No nurses, no future’.
Terug naar overzicht
Geen artikels aanwezig.
Geef uw Gebruikersnaam en Paswoord.
Gebruikersnaam
Paswoord
Blijf ingelogd
Paswoord vergeten?